צוואות וירושות
שאלות נפוצות
ירושה ללא צוואה ניתנת לפי צו ירושה לפי חוק הירושה התשכ"ה- 1965. יש לעתור לצו ירושה במהלך תקופה מוגדרת מראש.
חוק הירושה התשכ"ה- 1965 מגדיר כי במידה ואין צוואה בנמצא, כל הרכוש, הנכסים והכספים של המנוח יחולקו בין בן/בת זוגו וצאצאיו באופן שווה, כאחד מחצית מהירושה מועברת לבן/בת הזוג.
במידה ולמנוח אין בת זוג, רכושו יחולק באופן שווה בין ילדיו. במידה ולמנוח אין ילדים, רכושו יועבר לרשות הוריו, אחיו או כל קרוב מקרבה ראשונה. במידה ולא מוגשת עתירה לירושה משום גורם משפחתי, הירושה מועברת לרשות קופת המדינה באופן אוטומטי.
צוואה לא תקפה כאשר היא אינה מנוסחת בהתאם לחוק הירושה התשכ"ה- 1965, אינה נחתמת בידי שני עדים, אינה חתומה על ידי מנוח או אינה מוגשת לבית הדין לענייני משפחה, בכדי לקבל תיקוף בעיני המשפט.
יש לציין כי ניתן לעתור לרשם לענייני ירושה ולבית המשפט ולבקש לקבל את הצוואה, אך ההחלטה אם להתחשב בבקשה ולהיענות לה שמורה לרשם ולשופט.
צוואה בכתב יד נכתבת על ידי המוריש בכתב ידו בלבד, חתומה על ידו וכוללת תאריך חתימה. לפי סעיף 25 לחוק הירושה, חיוני כי כלל הצוואה תיערך בכתב ידו של המוריש, אך אין צורך בעדים או בחובת הפניה לעורך דין במקרה זה.
יש לציין כי צוואות בכתב יד הן כאלו שמאוד פשוט לערער עליהן, והן לא בהכרח מתקבלות בבית המשפט, מאחר וקיימת טענה שפשוט מאוד לזייף אותן.
כיום, ההמלצה הרווחת היא לערוך צוואה מסודרת בפני שני עדים, ולהגיש אותה לרשם לענייני ירושה לקבלת תיקוף בעיני החוק. פעולה זו מונעת בעייתיות וויכוחים מיותרים בעתיד, ומבטיחה שהממון יחולק לפי רצונותיו של המנוח בבוא העת.